Aromaterapia

Aromaterapia

Aromaterapia on hoitomuoto, jota on käytetty tuhansien vuosien ajan itämaisissa hoidoissa ja sekä kiinalainen lääketiede että intialainen Ayerveda-lääketiede käyttävät aromaterapiaa ja eteerisiä öljyjä vielä tänäkin päivänä.

Aromaterapia pyrkii tasapainon luomiseen ihmisen psyyken, mielen ja kehon välille. Hoidoissa käytetään vain 100 %:sesti puhtaita eteerisiä öljyjä, jotka valmistetaan kasveista ja kasvien osista tislaamalla. Ne imeytyvät elimistöön ihon ja hengityksen kautta sekä vaikuttavat mieleen hajuaistin välityksellä.

Eteeriset öljyt lievittävät kipuja ja kouristuksia, poistavat nesteitä ja tulehduksia, alentavat verenpainetta, kiihdyttävät aineenvaihduntaa sekä lämmittävät ja viilentävät. Niillä voidaan hoitaa myös stressiä ja unettomuutta.

Näiden tutkittujen fysiologisten vaikutusten lisäksi on eteeristen öljyjen todettu vaikuttavan myös ihmisen psyykeen. Tämä tapahtuu hajuaistin ja aivojen limbisen alueen välityksellä ja vaikuttaa mielialoihin ja tunnetiloihin. Jokaisella ihmisellä on hajumuisti, tuoksut herättävä muistoja jopa hyvin kaukaa ja aiheuttavat siten erilaisia fyysisiä tuntemuksia sen mukaan mitä tuoksu tuo mieleen.

Aromaterapiahieronta on kevyttä hierontaa, joka tehdään hierontapöydällä ja kestää n. 1½ tuntia. Aromaterapiahieronnan jälkeen ei suositella saunomista eikä alkoholia samana päivänä. Ennen aromaterapiaa hoitaja tekee haastattelun, missä selvitetään, ettei ole vasta-aiheita hoidolle.